sobota, 13 maja 2017

Sernik na kruchym spodzie


 Przepis na tortownicę :)

MASA:
  • 250g twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki(gryczana/kukurydziana/jaglana/ryżowa)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • Kilka kropel aromatu  śmietankowego
SPÓD:
  •  80g mąki kokosowej
  • 60g mąki ryżowej
  • 40g oleju kokosowego
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
POLEWA:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2łyżki syropu daktylowego/klonowego
Składniki na spód zagniatam(ma powstać elastyczne ciasto) i wylepiam nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg blenduję z żółtkami i aromatem. Wsypuję mąkę, ksylitol i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję ubite białka. Piekę ok.1 godz/180*. Gdy zbyt szybko brązowieje przykrywam folią aluminiową. 

Czekoladę rozpuszczam w rondelku wraz z olejem kokosowym i syropem i polewam ostudzone ciasto.

Wkładam do lodówki na kilka godzin 

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz