Zarówno kasza jaglana, jak i płatki jaglane mają wiele właściwości prozdrowotnych. Staram się je wplatać do swojego menu bardzo często. No ale jak długo można jeść jaglanke :P Improwizacja to moje drugie imię, więc w ten sposób powstało ciasto z płatków jaglanych!
Przepis na foremkę(15x15)
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 1 jajko+białko
- 20 g odżywki białkowej(zamiennie można dodać jakieś słodzidło i łyżkę mąki)
Płatki jaglane zalewam wrzątkiem (ok. 5 cm ponad płatki) i pozostawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie blenduje razem z żółtkiem. Do masy dodaję odżywkę białkową/słodzidło+mąkę i dokładnie mieszam. Na koniec ubijam białka i delikatnie łączę. Piekę ok.30 min/200*
Uwielbiam jaglane! Jest takie sycące <3
OdpowiedzUsuńmega sycące!
Usuń