niedziela, 12 czerwca 2016

Drożdżowe ciasteczka

Szczerze to byłam sceptycznie nastawiona do eksperymentowania z drożdżami. Bo nie wyjdzie, bo nie urośnie, bo nie będzie dobre... I dziś nie żałuję że zdecydowałam się zaryzykować :D NIEEEEEBO W GĘBIE!


 Przepis na 12 (sporych) ciastek:
  • 50 g drożdży
  • 250ml mleka
  • 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu


 Drozdże rozdrabniam w misce  i dolewam ciepłe mleko(temperatura pokojowa) oraz łyżkę miodu. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20 min. Następnie dodaję mąkę, roztopiony olej kokosowy, łyżkę miodu oraz resztę. Wyrabiam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.  Blachę wykładam papierem do pieczenia i formuję ciastki( :D). Piekę ok.1,5 godziny/180*

 Wartości odżywcze:

Dwunastu ciastek:
  • 1874 kcal B 46,3g71,85g 270g
Jednego ciastka:
  • 156 kcal B 4g  T6 g  W 22,45g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz