wtorek, 21 czerwca 2016

Ciasto marchewkowe

 Niby mam wakacje, a czasu niewiele jak nigdy! Jestem taaaaaak zalatana. Przyznam jednak, że podoba mi się to :D
Wśród miliona innych obowiązków oczywiście znajduję czas na gotowanie! Z wielką chęcią testuję nowe przepisy i jeśli coś z tego wychodzi to staram się nimi z Wami dzielić :) Niestety z dość sporym poślizgiem ale postanowię się poprawić!
 

 CIASTO MARCHEWKOWE

(przepis na jedną porcję, 15x15)

  • 30g mąki(u mnie jaglana)

  • jajko+ 1 białko

  • Średnia marchewka

  • łyżeczka miodu

  • łyżka jogurtu naturalnego

  • cynamon

 Marchewkę trę na tarce o małych oczkach. W oddzielnej misce mieszam mąkę z cynamonem. Dodaję żółtko, marchewkę, łyżkę jogurtu i miodu. Na koniec dodaję dwa ubite białka i delikatnie mieszam. Piekę ok.35min/200*
 

Wartości odżywcze:

238kcal

B 13,5g T6,3g W 33,3g

 

9 komentarzy:

  1. Takie ciacho to z chęcią bym zjadła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślisz, że mogę je zrobić w formie babeczek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Sądzisz, że da się czymś jajko zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że siemię lniane powinno dać radę :) ale wtedy nie będzie pewnie puszyste(brak ubitego białko)

      Usuń
  4. Ciasto niestety nie wyszło :( Czy mogło być spowodowane to, podwojoną ilością marchewki i żółtka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojjj :< ale czemu nie wyszło? zbyt mokre i zbite?

      Usuń
  5. Ciasto niestety nie wyszło :( Czy mogło być spowodowane to, podwojoną ilością marchewki i żółtka ?

    OdpowiedzUsuń