piątek, 27 maja 2016

CHLEBEK BANANOWY

To ciacho podbiło moje serce już jakiś czas temu!




Idealnie komponuje się z dodatkiem masła orzechowego i owoców...


CHLEBEK BANANOWY(przepis na jedną porcję, 15x15)
  • pół bardzo dojrzałego banana-ok.50g
  • 30g mąki jaglanej
  • dwa jajka
  • cynamon
  • kilka kropel aromatu waniliowego




 Do dwóch łyżek mąki dodaję cynamon, 2 żółtka,zblendowanego banana oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Gdy masa jest zbyt gęsta można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Na koniec dodaję dwa ubite białka i delikatnie mieszam. Piekę ok.30 min/200*

Wartości odżywcze:

297kcal

B 16,7g W 34 g T 11,5g


Uwielbiam go tak bardzo że postanowiłam podzielić się jego smakiem z rodzinką!
Tak powstał bananowiec w większej blaszce.

 CHLEBEK BANANOWY
(przepis na keksówkę)
  • 2,5 dojrzałych bananów-ok.125g
  • szklanka mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • cynamon
  • aromat waniliowy


 Wartości odżywcze
845kcal
B 36 g W 131,9 g T 20,7 g


 Pieczcie i zajadajcie :)!

5 komentarzy:

  1. W Twoim wykonaniu wspaniale się prezentuje👌😍, ślinka cieknie😋. Można dodać inną mąkę, żeby wyszedł taki sam(jeśli tak, to polecasz jakąś)? Twoje przepisy💖✌💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak! Kokosowa jest kłopotliwa, więc trzeba z nią kombinować. Żytnia i z cieciorki jest dość ciężka, ale kukurydziana jest jak piórko więc ją polecam :)!

      Usuń
  2. Jaka dlugość keksówki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę jak najszybciej wypróbować ten przepis ♥♥

    Zapraszam do mnie :) http://mojegottowanie.blogspot.com./

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis :) Codziennie zaglądam do Ciebie na IG a teraz wszystkie rewelacyjne przepisy będe miała tutaj :) Blog możesz dodać na www.durszlak.pl ;)

    OdpowiedzUsuń